a
0
Alapvető akváriumi kiegészítők
2023. Jan. 02.

 

Az akváriumokhoz a világításon és a különféle díszítő kellékeken kívül egyéb más tartozék is szükséges, amik a halak egészségét és kényelmét egyaránt segítik mesterségesen kialakított közegben. Költséghatékonyan lehet igazán pompás és szemet gyönyörködtető medencét berendezni az uszonyos kedvenceknek.

 

 

 

Akvarisztika 3

Elsődleges fontosságú az akváriumtető használata, ami lehet tartozék, de külön is megvásárolható. Ez védi a halakat a külső környezeti hatásoktól és az esetleges szennyeződésektől. Több színben kaphatók. Medencére helyezésük megakadályozza a halak kiugrását a vízből, illetve csökkentik annak párolgását. A speciális kialakításúaknál be van építve a szűrő ki- és bevezetésének helye, ezen kívül a világítás is. Utóbbiak már leginkább LED égőkkel vannak ellátva, amik ideális fényviszonyokat biztosítanak az akváriumban.

Az akváriumokhoz kaphatók bútorok, melyek formái és kialakításai változatosak. Igazán jól mutatnak rajtuk a kisebb-nagyobb medencék. Van köztük egyszerűbb forma, míg a nagyobbaknál a méretüknek köszönhetően szekrényrész van kialakítva polcokkal, ajtókkal, helyet biztosítva így a szűrőberendezésnek és a haleledelnek egyaránt. Akvárium és bútor együttesen kellemes dísze a helységeknek.

A vízkezelő szerekre azért van szükség, hogy segítsék a halak testén a természetes nyálkaréteg képződését. A vízkondicionálók hozzájárulnak a káros kémiai anyagok közömbösítéséhez, amiket a csapvíz tartalmaz, ilyen a klór. A trópusi halak pusztulása leggyakrabban a víz ammóniatartalmára vezethető vissza. Ezeket a szereket gondos odafigyeléssel alkalmazzuk, elolvasva a használati útmutatót és betartva az abban leírtakat.

Növényi tápok, nevükből adódóan az akváriumi növények egészséges fejlődésében játszanak fontos szerepet. A tápanyagot a gyökérzeten vagy a leveleken keresztül szívják magukba, így azok erősek, dúsak és szín-hűek lesznek.

Akvárium világítás használatakor fontos a megfelelő fényforrás beállítása és folyamatos biztosítása. A megvilágítás hidrokémiai folyamatot hoz létre és tart fenn, amely egyaránt biztosítja az ideális feltételek kialakulását a növények és a díszhalak számára.

Levegőpumpák szabályozható teljesítményű, oxigént áramoltató eszközök.

A szűrők az egészséges akvárium legfontosabb kellékei. Az akvárium vizét tisztán tartó biológiai folyamatok nem működnek áramlás nélkül. Apró élőlények milliárdjai dolgoznak a vízminőség fenntartásán, ők valósítják meg a biológiai szűrést. A mechanikai szűrés az, amikor a nagyobb szennyeződő anyagokat, mint a mulm, a felesleges etetőanyag és növénymaradékok kerülnek szűrésre.

Mikor az ember díszhal tartása mellett dönt nagy és változatos lehetőségei vannak az uszonyosok számára kialakítani szükséges mesterséges környezet megteremtéséhez. A fent felsorolt eszközöket a legtöbb akvarisztikai üzletben beszerezheti. A megfelelően összeállított akváriumokat egyszerűen lehet karbantartani.

 

 

 

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!